Jaap en Els; Apeldoorn

Op 18 september hebben we de camper in Baak opgehaald. Daar stond Janno klaar om de werking van alle apparatuur uit te leggen. Uit ervaring bleek dat als je veel uitlegt je niet altijd precies meer weet wat er bij het begin gezegd is. Een uitstekende handleiding van de werking van verwarming, televisie en andere uitleg was van harte welkom.
Ons doel was om 4 weken op pad te gaan en geen enkele camping aan te doen. Heerlijk in de natuur van Zweden, Noorwegen en Denemarken om te genieten van al het moois om ons heen.
Om de telefoons en i-pads op te laden hadden we een kleine omvormer bij ons om van de 12 volt van de accu naar 220 volt om tijdens het rijden de apparatuur op te laden. Dat werkte uitstekend.
We hebben veel moois gezien. Natuurlijk zijn er veel verhalen te vertellen, neem ik er enkele.
Net na de brug van Kopenhagen naar Malmo zochten we een plekje om de nacht door te brengen.
We vonden een leuk plekje naast een tuintjes complex aan de buiten kant van een dorp. Op dat zelfde moment kwamen daar twee oudere mensen, man en vrouw, aan om wat in hun tuin te gaan doen. Op een gegeven moment werd er aan de deur geklopt en de vrouw knoopte een gesprek met ons aan.
Ja, zei ze, mijn man denkt dat jullie Duitsers zijn en ik denk Hollanders. Het werd een zeer gezellig gesprek, het was haar terrein waar we stonden en als je een meter achteruit gaat sta je helemaal op mijn terrein en jullie mogen blijven zolang jullie maar willen. Ze liet ons haar tuin zien en we mochten er van alles uithalen wat we maar wilden hebben. Ook konden we het water bijvullen en liet ons de waterkraan zien. S’ avonds hebben we heerlijke verse rabarber gegeten. Na het eten hoorden we twee toet toetjes en daar kwam de vrouw aan met een stapel landkaartjes over wat we allemaal moesten gaan zien. We zouden de andere dag verder gaan maar hebben toch wat van haar ideetjes opgepakt en de andere dag bekeken. Het was een fantastische route die zij aangaf. We hadden tijd “te kort” om het allemaal te bezien. Die avond stonden we weer op het zelfde stekje als gisteren. Weer twee toetjes en een nieuwe stapel kaarten met bezienswaardigheden was ons deel. Het contact was zo goed dat we bij werden uitgenodigd om bij haar thuis koffie te komen drinken. Dit hebben wij maar niet gedaan. De familie had kennissen in Zoetermeer en vroeg ons de groeten over te brengen. Dat hebben we intussen gedaan.
Deze gastvrijheid kom je eigenlijk nog maar weinig tegen.

Een ander verhaal van ons naar de kinderen en kleinkinderen. We stonden op een klein plateautje zo’n twee meter naast een smalle weg met enkele struiken daartussen.

Donderdag 2 oktober

wormer-e1415736252568Wat ons vannacht is overkomen!!! Hoi allemaal,
We lagen lekker te slapen schrikt opa ineens wakker . Het was 04.00 uur Oma slaapt gewoon door.
Er is een hard lawaai of ze met een mitrailleur schieten en een heel groot wit licht en oranje geknipper .
Het was of er een UFO met enorm hard geluid ging landen.
Opa rent uit bed trekt een broek aan en rent naar buiten. Daar schrikt oma van wakker, de hele camper schut als een gek en hoort het harde geratel.
Oma denkt dat opa nog gewoon slaapt. Zij wordt bang. Ze wil net opa wakker maken gaat ineens de camper weer hard schudden en wordt de deur open getrokken. Oma schrikt nog harder als er iemand naar binnen stapt !!!! Het is opa.

Wat was er gebeurd. We stonden langs een landweggetje voor de nacht.
Wegwerkers waren s’ nachts langs ons weggetje, op twee meter afstand, gaten aan het boren om stokken voor de wegafbakening voor de sneeuw in te steken. Dat was alles. We hebben een uur lang ons een deuk gelachen en haast niet meer geslapen. Het geratel verstomde naarmate de gaten werden geboord. Kus papa opa en mama oma.
We hebben nog veel meer om over te schrijven, maar laten het hierbij. We hebben een hele mooie vakantie gehad. We zijn op geen enkele camping geweest maar op heerlijke rustige nachtplaatsen genoten van de rust. Jammer is wel dat we geen elanden hebben gezien.
De camper heeft het goed gehouden en is goed huiswaarts gekeerd. Met dank aan Janno en Joost.

Jaap en Els

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *