Open dagen 2023 review

Op 4 en 5 November was de open dag van Oortgiese Campers in Baak. Om maar meteen met de deur in huis te vallen beste lezer….  ga daar niet heen het is weliswaar goed voor de gemoedstoestand waarin u komt te verkeren, maar heel slecht voor de portemonnee. Het doel van die dagen is natuurlijk relatiebeheer van bestaande en nieuwe klanten. Iedereen hoopt op zo’n dag op mooi weer, de weergoden echter deden wat in hun almacht lag teneinde uw portemonnee te beschermen. Doch niet getreurd, er was wat te zien.

Ik stond zo’n beetje tot mijn enkels in de campers en telde zo’n 80 stuks in alle soorten en maten waar “iets” mee gedaan moest worden, hoewel u bij dat “iets” ook niet al te grote voorstellingen moet hebben, want caravans en campers zijn niet aan te slepen. Menig camperdealer neemt niet eens meer de moeite om te adverteren, men is met het opstellen van de advertentie meer tijd kwijt dan aan de verkoop. Nu is het zo dat de camperhandelaren als paddestoelen uit de grond schieten, maar helaas is het ook zo dat sommige paddestoelen behoorlijk giftig zijn. Zo niet in Baak.

Nu het een kleine moeite schijnt te zijn om zo’n vierwieler aan de man te brengen en velen menen dat ze dit prima kunnen doen, gaat het bij mij niet meer primair om de camper maar wie zo’n camper verkoopt, tegen welke voorwaarden en vooral met welke service. Wij lieten zelfs een paar maanden geleden een op het oog gunstiger camper schieten om bij een gerenomeerd bedrijf iets te kopen waarvan wij het vertrouwen hadden dat we daar enige koopbescherming konden verwachten. Dat was Oortgiese Campers. Niet dat het met de prijs iets uitmaakt, die gemotoriseerde sleurhutten zijn overal belachelijk duur, maar het gaat meer om betrouwbaarheid en service en dat kan bij dit bedrijf eigenlijk nooit tegenvallen. Zij hebben begrepen waar het de koper eigenlijk om gaat. Nadat wij ten einde raad ergens anders een camper uit het jaar 1632 hadden bezichtigd, voorzien van alle schimmelopties, tegen een prijs waar je 3 huizen behoorlijk van kan verduurzamen, slaagden wij die middag in Baak met een fraaie moderne integraalcamper waar we heel blij mee zijn. Met onze drie weken oude camper-ervaring blijft men geduldig alle problemen die wij zelf oproepen oplossen en uitleggen. Dit in tegenstelling tot camper-cowboys, die cashen en weggalopperen.

De meeste campers zijn heel voorspelbaar en lijken qua opzet allemaal op elkaar. Ik heb een lange ervaring in de nieuwbouw van rivier-cruiseschepen en heb heel wat te doen gehad met ontwerpers. Maar dat alles valt in het niet bij het design van campers waar iedere vierkante millimeter effectief wordt gebruikt en het ziet er nog netjes uit ook. Hoewel er wel een paar buitenissige ontwerpen zijn te bespeuren. Ik zag hier zelfs een camper met een slaapverdieping.

Het is heus waar, je slaapt hier op zolder. Hoe komen ze er bij? Camperaars doen alles om het zo oncomfortabel mogelijk te maken en er toch een gelukzalig gezicht bij te trekken.

Half- of heel integraalcampers, buscampers, ja ik zag zelfs een hondenmand op wielen. Voor de kleine portemonnee stonden er twee slight out villa’s op wielen met een gewicht van 7,5 ton. Als je er met die regenbuien mee op een grasveld op rijdt, meteen tot aan de assen wegzakt en van een vaste standplaats voor de rest van het seizoen verzekerd bent. Het is gewoon ontzettend handig.

Typisch amerikaans. Very comfortable en heel compleet, maar het kan niet afzichtelijk genoeg zijn. Een mens raakt er hebberig en verward van. Zo niet schrijver dezes.

De markt is bepaald oververhit op dit gebied en Oortgiese speelt hier goed op in. Doch de grenzen zijn nu tastbaar. Overal is tekort aan gekwalificeerd personeel en dat is bij oververhitte markten goed te merken. Dat is merkbaar aan de oplopende levertijden hetgeen een spannende verhouding krijgt met de service die het bedrijf aan haar clienten wil verlenen en dat vergt keuzes.

De open dagen zijn perfect georganiseerd en de bezoekers zijn gesterkt en gemotiveerd om de nieuwste ontwikkelingen met belangstelling te volgen, een camper aan te schaffen en hun vrijetijdsdroom gestalte te geven. Ik wens Oortgiese Campers dat zij de serviceverlening zo hoog kunnen houden als dat nu het geval is. Haar clienten wens ik ontzettend veel plezier met hun ongetwijfeld fantastische campers.

De website van Oortgiese vermeldt:

Bij Oortgiese Campers draait alles om de liefde voor campers en het camperleven. Die passie wil Oortgiese Campers graag overbrengen om zo de vakantiedroom van iedere klant waar te maken. Janno en Joost: “We zijn een no-nonsense bedrijf. Ondanks de forse groei blijven onze kernwaarden onze drijfveer: een goed en betrouwbaar product leveren, goede en accurate service bieden met veel tijd en persoonlijke aandacht voor de klant. Dát is onze kracht waaraan we met hart en ziel werken.” Oortgiese Campers, waar de klant nog centraal staat, met Achterhoekse gemoedelijkheid en dienstbaarheid hoog in het vaandel. Kom langs, de koffie staat altijd klaar!

Maar voor de koffie  kwamen we niet. Wij zien elkaar volgend jaar weer.

Bert Teunissen, beginnend camperaar.

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *