Een nieuwe of een gebruikte camper kopen: hier is waar je moet op letten

Voordat je een camper koopt, moet je jezelf eerst enkele basisvragen stellen. Het belangrijkste is waar je de camper voor wilt gebruiken en hoe vaak. Kortere weekendtrips in de omgeving vereisen een ander voertuig dan roadtrips van een week in het buitenland. Belangrijke vragen in dit verband zijn:

 • Hoeveel slaapplaatsen heb ik nodig in de camper?
 • Welke rijbewijsklasse heb ik nodig om te mogen rijden? (hangt meestal af van het gewicht)
 • Hoe hoog is het brandstofverbruik?
 • Welke binnenuitrusting heb ik nodig en wat kan ik missen? (Keuken, badkamer, douche enz.)
 • Wil ik zelfvoorzienend kamperen met de camper? (compleet met eigen voorziening, elektriciteit, water etc.)
 • Als je maar af en toe met een camper op vakantie wil, kun je ook overwegen een camper te huren. Dit is vooral nuttig voor volledige beginners om uit te vinden of kamperen met een camper het juiste type vakantie voor je is.

Nieuwe camper of koop je liever tweedehands

Een tweedehands camper kopen is natuurlijk ook een optie. Dit bespaart je geld, en je kunt het voertuig ook meteen overnemen nadat je het hebt gekocht. Als je overweegt een tweedehands camper te kopen, hou dan rekening met de volgende punten:

 • Controleer de camper zowel van binnen als van buiten op eventuele schade of defecten.
 • Controleer vooral of de bovenbouw echt lekvrij is.
 • Er mag geen roest op de bovenbouw zitten.
 • Maak een proefrit om eventuele gebreken tijdens het rijden vast te stellen.
 • Merk op dat oudere motoren problemen kunnen hebben met milieuzones en rijverboden.
 • Ga na of de apparatuur aan je eisen voldoet.

Een nieuwe camper kopen

Ben je ooit met een camper op vakantie geweest? Ben je ook gegrepen en opgewonden door deze manier van reizen? En nu wil je je geschikte camper kopen? Op vakantie gaan met een camper betekent vrijheid en onafhankelijkheid voelen. En het is juist deze vrijheid die een vakantie met een camper tot een unieke en bijzondere ervaring maakt. Als het financieel haalbaar is, is de aankoop van een nieuwe camper de ideale oplossing. Je geniet van alle comfort en de nieuwste technische snufjes. Je bent ook zeker dat het voertuig in perfecte staat is. Bij Oortgiese Campers hebben we veel verschillende modellen staan. Kom gerust eens langs om te kijken.

Wat je moet overwegen voordat je een nieuwe camper koopt

Is de aankoop van een camper het financieel gezien waard? Kamperen is de nieuwste trend, geen twijfel mogelijk. Velen dromen ervan om in een rustiek busje door Europa te cruisen en in de wildernis te kamperen. Maar deze scenario’s hebben vaak weinig met de werkelijkheid te maken. Dus als je weinig of geen ervaring hebt met een vakantie in een camper, moet je je voorlopig beperken tot het huren van een camper. 

Als basisregel geldt dat je eerst “op proef” moet kamperen, bij wijze van spreken, en het liefst niet één keer, maar meerdere keren. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je op verschillende plaatsen overnacht, hoe meer je verschillende afstanden aflegt in een camper, hoe meer je proeft van het leven onderweg of op een camping, hoe beter je zult kunnen beoordelen of dit type vakantie echt “je ding” is. Want als je besluit je eigen nieuw voertuig te besturen, zal er in de toekomst nauwelijks een andere reis zijn dan die op de weg.

Basisbesluit: kopen of huren – dat is de vraag

Voor je eerste kampeervakantie is het antwoord duidelijk: huren is meestal de betere optie. Bij Oortgiese Campers hebben we veel verschillende modellen staan voor de verhuur. Kom gerust eens langs om te kijken. Op die manier kun je letterlijk je grote teen in het water steken en testen of je echt een kampeerder met hart en ziel bent, of dat een vakantie in een camper niet gewoon een welkome afwisseling is van andere uitstapjes. Omdat het een diepgaande beslissing is: Wil je echt (bijna) al je toekomstige vakanties kamperend doorbrengen? Zelfs bij goedkopere voertuigen is de aanschaf meestal alleen de moeite waard als je ze minstens vijf tot zes weken per jaar actief gebruikt.

Naast de aankoopkosten van je eigen camper, moet je ook rekening houden met verzekering, brandstof, eventuele reparaties, onderhoud en instandhouding in het algemeen. Daarom is het belangrijk dat je voor de aankoop een realistische berekening maakt en dus nagaat of je je überhaupt een eigen kampeervoertuig kunt veroorloven.

Als kamperen daarentegen je passie is en je echt vijf, zes of meer weken per jaar onderweg wilt zijn, kan de aanschaf van een eigen nieuw voertuig zeker de moeite waard zijn. Het heeft namelijk enkele voordelen:

 • Aan de ene kant is het huren van campers en dergelijke vaak geen goedkope aangelegenheid. Dus als je vaak onderweg bent, kan kopen op de lange termijn goedkoper zijn.
 • Aan de andere kant hebben huurmogelijkheden enkele valkuilen: je moet ze ruim vooraf boeken, vooral in het hoogseizoen, je mag misschien geen hond meenemen aan boord of je moet rekening houden met een minimale huurperiode. Bij ons is het huren met hond overigens geen probleem.
 • Met je eigen nieuwe camper daarentegen ben je zeker dat alles goed genoeg werkt. Je bent flexibel. Je kunt ermee doen wat je wilt en op elk moment spontaan op reis gaan- of het nu voor meerdere weken is of maar voor één nacht.
 • Bovendien kun je het model kiezen volgens je eigen ideeën, of het zelfs zelf wijzigen.
door Pim Michels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *