Een camper kopen of huren

Kamperen is al jaren een trend in Nederland. Elk jaar worden een paar duizend nieuwe registraties van recreatievoertuigen geregistreerd. Want “kamperen” is meer dan de antithese van het massatoerisme – het is een mentaliteit die gericht is op de verbinding met de natuur, de vakantieregio en de mensen. Langzaam reizen is het sleutelwoord.

Vooral campers (kampeerautos) worden steeds populairder, omdat ze veel flexibiliteit en onafhankelijkheid beloven voor een vakantie dicht bij de natuur. Tegelijkertijd bieden ze ook een hoog niveau van comfort, zodat steeds meer mensen in Nederland belangstelling krijgen voor kamperen als vorm van vakantie. Dit geldt des te meer sinds de Corona-zomer van 2020, wanneer veel vakantiegangers zich op korte termijn aan kamperen waagden. De enige vraag is: kopen of huren?

Een camper huren: ideaal voor beginners om het uit te proberen

Het is duidelijk: een camper huren is in eerste instantie perfect voor iedereen die het kamperen wil uitproberen. Beginners met kamperen moeten namelijk eerst testen of reizen met een camper überhaupt iets voor hen is. Bovendien is het, vooral voor nieuwkomers op de camping, niet altijd duidelijk welke afmetingen en uitrusting hun camper moet hebben en welke aspecten in elk afzonderlijk geval als belangrijk worden ervaren. Terwijl sommigen bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een kleinere, wendbare camper, hechten anderen meer belang aan het comfort van een grote zithoek in het kampeervoertuig. En weer anderen vinden dat een caravan misschien het beste alternatief is voor hun favoriete soort vakantie. Een groot pluspunt voor nieuwkomers op het gebied van caravanning is dan ook dat je eerst verschillende campers/caravans/vouwwagens kunt uitproberen om uit te vinden welke het geschiktst is voor je individuele vakantiewensen en behoeften.

Camperverhuur scoort met flexibiliteit voor occasionele kampeerders

Ook als je maar af en toe of eens in de paar jaar met een camper wilt reizen, is huren de beste manier. Dit komt doordat een huurcamper altijd kan worden aangepast aan de huidige behoeften. Vooral voor gezinnen met tieners kan de situatie snel veranderen: Het ene jaar zijn alle kinderen nog op vakantie, het andere jaar hebben ze misschien al hun eigen vakantieplannen en is er maar plaats voor twee of drie personen nodig. Of het gezin groeit en de behoefte aan ruimte neemt toe. Voor dergelijke gevallen biedt het huren van een camper maximale flexibiliteit en vrijheid.

Camperverhuur: perfect voor kampeerders met reislust

Met een huurcamper zijn reizigers ook flexibeler in het kiezen van een vakantiebestemming. Oortgiese verhuur biedt campers in topconditie. En mocht er zich een defect voordoen, dan zorgen wij voor reparatie en, wanneer nodig, vervanging. Een ander voordeel van een huur camper is dat er geen lopende kosten zijn zoals verzekering, stalling, onderhoud, reparaties …. Bovendien zijn huurcampers meestal al uitgerust met uitgebreide accessoires.

Voor wie is de aankoop van een camper geschikt

De aankoop van een nieuwe of tweedehands camper is zelden een spontane beslissing. Allereerst moet je goed nadenken over welk type camper het geschiktst is voor het door je bedoelde gebruik. Als je meerdere kortere en langere trips per jaar plant, zul je waarschijnlijk kiezen voor een volledig geïntegreerde camper of een semi-geïntegreerde camper. Een belangrijke factor hierbij is natuurlijk het beschikbare budget – in dit verband moet je ook vooraf nadenken over de financiering van een camper of caravan.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een eigen camper

Een eigen kampeervoertuig kopen biedt verschillende voordelen:

Spontaan reizen wanneer je maar wilt

Als je een camper huurt, moet je op tijd plannen en reserveren, zodat het model dat je wilt beschikbaar is op de datum waarop je het wilt hebben. Eigenaars van een eigen camper kunnen vertrekken wanneer ze willen – bijvoorbeeld spontaan voor een lang weekend. Lang laden en lossen is niet nodig, want niet-gevoelige uitrusting zoals keukengerei, beddengoed, handdoeken, tafel en stoelen kunnen tijdens het kampeerseizoen gewoon in het voertuig blijven.

Individuele uitrusting naar wens

Een groot voordeel van het kopen van een compleet nieuwe camper is dat het de beste manier is om je individuele wensen te realiseren – te beginnen met de keuze van de indeling en de bekleding van de zitplaatsen, via het type matras, lattenbodem en keukenuitrusting tot het navigatiesysteem, de voortent en de luifel.

Goedkoper op de lange termijn

Een eigen camper kopen is financieel de moeite waard voor iedereen die zeker weet dat hij de komende jaren het grootste deel van de tijd met zijn kampeervoertuig op vakantie in Nederland en Europa wil doorbrengen en veel onderweg zal zijn. Bovendien is de afschrijving van campers van bekende fabrikanten meestal beperkt, zelfs na een paar jaar. Als je later een nieuwer model wilt kopen of als bijvoorbeeld je gezinssituatie verandert, zul je je kampeervoertuig vaak nog tegen een goede prijs kunnen verkopen. 

door Pim Michels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *