Soorten tol

Als je met een camper door Europa reist, zul je in veel landen tol moeten betalen. In principe kan een onderscheid worden gemaakt tussen trajectafhankelijke en in de tijd beperkte tolsystemen. Bij op afstand gebaseerde tolheffingen (bv. in Kroatië) wordt betaald bij het oprijden of verlaten van de tolweg. Een in de tijd beperkte tol, zoals die in Zwitserland bestaat, wordt betaald door de aankoop van een vignet.

In sommige landen zijn er ook speciale tolheffingen voor bruggen, tunnels of passen. Bovendien gelden vaak speciale voorschriften voor campers van meer dan 3,5 ton. 

Bij Oortgiese kunnen ze alles vertellen over de gewichten en hoogtes van de verschillende campers.

Veel landen, waaronder Oostenrijk, vertrouwen nu ook op elektronische afhandeling via een tolkastje, omdat dit de drukte bij de tolpoortjes aanzienlijk vermindert.

Welke tolregelingen zijn van toepassing op campers?

Hoe, waarvoor en in welk bedrag je tol moet betalen met een camper is in elk Europees land een beetje anders geregeld. De belangrijkste informatie over de populairste vakantielanden vind je hieronder:

Duitsland: geen tol voor campers

Sinds 2015 geldt er in de Bondsrepubliek een verplichte tol voor vrachtwagens. Wie met een camper van meer dan 3,5 ton rijdt, hoeft echter niet te vrezen voor tol, omdat volgens de verordening alleen vrachtwagens tol moeten betalen. Omdat je je camper van Oortgiese campers vooral gebruikt voor het particuliere vervoer van passagiers, is hij vrijgesteld van de tolheffing (ongeacht het gewicht).

Oostenrijk: vignetten en go-box

Voor voertuigen tot 3,5 ton volstaat de aankoop van een vignet om op de autosnelwegen en autowegen te rijden. De zogenaamde “Pickerl” zijn verkrijgbaar bij benzinestations voor de grens. Er is ook een digitaal vignet voor het gebruik van de autosnelwegen en autowegen dat verkrijgbaar is via vignet.online. Campers met een gewicht van meer dan 3,5 ton betalen in Oostenrijk een routeafhankelijke tol en zijn afhankelijk van het gebruik van de zogenaamde Go-Box. De Go-Box is beschikbaar bij de belangrijkste toegangswegen en kan daar worden opgewaardeerd met een tegoed tussen 75 en 500 euro.

Zwitserland: let op tolheffing voor zware voertuigen

Campers tot 3,5 ton zijn verplicht een vignet aan te schaffen dat 14 maanden geldig is wanneer ze in Zwitserland op autosnelwegen en autowegen (nationale wegen 1ste en 2de klasse) rijden. Campers van meer dan 3,5 ton moeten een heffing voor zware voertuigen betalen, maar kunnen speciale vignetten kopen voor tien vrij te kiezen afzonderlijke dagen of maximaal dertig opeenvolgende afzonderlijke dagen in één jaar.

Italië: speciale en lokale tol

Italië heeft een landelijk tolsysteem. Het tolbedrag wordt berekend met het aantal assen van de camper, het bedrag wordt betaald bij speciale tolstations of via Telepass, het tolkastje voor Italië.

Voor diverse tunnels en bergpassen gelden speciale toltarieven. In Milaan, Bologna en Palermo moet tol worden betaald.

Goed om te weten: De regio Milaan heeft kortgeleden een volledig geautomatiseerd tolsysteem ingevoerd waarbij passerende voertuigen door sensoren worden geregistreerd. De tol wordt betaald via Telepass of online registratie bij de snelwegenmaatschappij. Een overeenkomstige app voor smartphones is ook beschikbaar.

Frankrijk: “the sky is the limit”

Hoeveel je met je camper moet betalen, hangt niet af van het gewicht, maar van de totale hoogte van het voertuig. Campers van meer dan drie meter betalen een hogere tol, waarbij de werkelijke voertuighoogte geldt zonder antenne, dakkoffer of lichten.

Voor je camper met een hoogte van minder dan drie meter en een totaalgewicht van minder dan 3,5 ton, kun je de Liber-t-Box gebruiken. Deze is geldig op alle Franse autosnelwegen, en op het Viaduc de Millau. Zwaardere of hogere voertuigen vereisen TIS-PL. Beide dozen zijn online verkrijgbaar.

Noorwegen; veel tunnels en veerponten

Op een groot aantal wegen in Noorwegen moet tol betaald worden. Voor veel trajecten is dat tijdelijk: in Noorwegen worden de kosten voor nieuwe wegen, bruggen en tunnels betaald door tolheffingen. Wanneer de bouwkosten verrekend zijn, wordt de tolheffing op dat specifieke traject weer opgeheven.

Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand en enkele andere steden heffen eveneens (stads)tol.

Bij een verblijf in Noorwegen is het niet nodig actie te ondernemen. Wie een tolweg nadert, kan gewoon doorrijden zonder te stoppen. Met camera’s boven de weg wordt het kenteken van het voertuig gescand, niet het kenteken van de aanhangwagen of caravan. Er is geruime tijd nodig voor de verwerking van de foto’s.

De rekening wordt vervolgens binnen vier tot zes maanden thuisgestuurd door Epass24 (epass24.com) van het Zweedse bedrijf Parktrade Europe. Voor deze service geldt geen extra toeslag.

Met een tolbadge (toll tag of OBEon board equipment) aan de binnenzijde van je voorruit kun je op een gemakkelijke manier tol en veergeld betalen in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het systeem kan gebruikt worden bij bruggen en wegen van diverse tolmaatschappijen en bij veerdiensten tussen Denemarken en Duitsland. Bovendien krijg je vaak een aanzienlijke korting bij gebruik van een tolbadge.

De tolbadge is online verkrijgbaar bij verschillende leveranciers. Zie autopass.noautopassferje.no/ferjesamband (veerdiensten) en easygo.com voor uitgebreide informatie en bestelmogelijkheden.

Andere landen

Ook in Spanje, Portugal, Slovenië, Griekenland …zijn er heel wat wegen, tunnels en bruggen waar je tol moet betalen. Bij Oortgiese campers zullen ze ook ruime informatie over de verschillende betaalsystemen kunnen geven voor je vertrekt met je camper.

door Pim Michels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *