De verschillende types campers

Het Avontuur zoeken, volledige vrijheid ervaren, de natuur live meemaken: de voordelen van kamperen met een camper zijn ontelbaar. Het is dan ook geen wonder dat dit type vakantie al jaren aan populariteit wint.

Voordat je met een camper op reis gaat, is er altijd de vraag: welk type camper past bij mij? Hierbij is niet alleen het rijden van belang, maar nog veel belangrijker voldoet hij als huisje aan jullie wensen.  Om het je gemakkelijk te maken het antwoord te vinden, hebben we een vergelijking gemaakt van de verschillende soorten campers.

Welke soorten campers zijn er

Het aanbod van verschillende types campers is groot. Hier volgt een overzicht, van klein naar groot, van de belangrijkste types campers die ook bij een van de merken van Oortgiese campers te vinden zijn. Bij de merken Thor, Adria, Bürstner, Dethleffs, Sunlight en Pössl vindt je zeker de camper die aan je wensen voldoet:

De Buscamper

De buscamper is een van de meest sportieve types van campers. De voordelen van deze kleine kampeerwagen liggen voor de hand: dankzij zijn geringe afmetingen is de kampeerwagen wendbaar en dus ook geschikt als voertuig voor dagelijks gebruik. Hierdoor is de aanschaf relatief goedkoper omdat hij een personenauto kan vervangen. Qua prijs zal hij echter niet veel goedkoper zijn dan andere types. Door zijn compacte afmetingen ,hij is smaller (meestal 2 meter breed) en vaak korter, is hij natuurlijk ook veel wendbaarder en dus makkelijker te besturen. Lengtes kunnen variëren tussen de 5,5 meter en 6,5 meter. Zijn rijgedrag is meer te vergelijken met een personenauto door zijn stabiele wegligging. Qua bedden kun je kiezen tussen een dwarsbed of lengte bed waarbij het lengte bed natuurlijk de meeste ruimte bied. De buscamper is voornamelijk bedoeld als 2 persoons camper

CamperVan

De CamperVan is een half integraal camper die zich kenmerkt door zijn smalle opbouw (rond de 2.10/2.15 meter). De cabine is zoals de buscamper, maar hier achter begint het bredere woongedeelte. Door de bredere en hogere opbouw ontstaat er meer een (huisjes) gevoel en is er meer stahoogte en bewegingsruimte. De lengte van de campervan zal meestal rond de 6,5 zitten waardoor hij nog steeds makkelijk te manoeuvreren is. Bij dit type zijn voor en achteras net zo breed wat ook weer zorgt voor een stabiel wegligging, al is hij natuurlijk meer windgevoelig dan de buscamper. De bedden in de campervan zijn meestal lengte bedden maar je komt ze ook wel tegen met een dwarsbed. Ook de campervan is net zoals de buscamper echt een 2 persoons camper.

Half integraal campers

Half integraal campers worden zo genoemd omdat de bestuurderscabine gedeeltelijk in het woongedeelte is geïntegreerd. De cabine is nog steeds de bestelbus maar daarachter begint  het bredere (2.30  meter) huisje. Vergeleken met andere grotere campers zoals de integralen en de alkoof is dit kampeervoertuig relatief gestroomlijnd en dus iets zuiniger. Grootste voordeel ten opzichte van zijn kleinere broertjes is dat hij door zijn bredere en hogere opbouw veel meer leefruimte bied en je echt het gevoel van een hotel kamer op wielen kan geven. Lengtes variëren van 6 meter tot meestal 7,5 meter. Qua indeling zijn hier vele mogelijkheden. Dwarsbed, frans bed, lengte bed, queens bed, alles is mogelijk. Bij de half integraal is het ook mogelijk met een hefbed te werken. Dit is een bed wat tijdens het rijden tegen het plafond zit en wat zeer eenvoudig naar beneden gehaald kan worden als men naar bed gaat. Hierdoor wordt een extra slaapplek voor 2 personen gecreëerd. Daarnaast kun je kiezen uit een lengte keuken of een hoekkeuken en of je douche en toilet bij elkaar in wilt hebben of juist apart van elkaar. Je kunt dus echt  je huisje helemaal op je eigen wensen afstemmen. De achteras is bij dit type vaak breder dan de vooras wat met spoorvorming soms nadelig kan zijn maar het zorgt wel voor extra stabiliteit. Door zijn hogere en bredere opbouw is hij natuurlijk ook wat wind gevoeliger. De half integraal camper is er voor 2 personen maar kan met de juiste indeling ook voor 4 of 5 personen geschikt zijn.

(Vol) Integraal camper

De vol integraal camper of zoals hij in de volksmond meestal wordt genoemd, “de integraal”  hoort tot de grootste camper types. Het verschil tussen een half integraal camper en een volledig geïntegreerde camper is vooral dat bij de laatste de bestuurderscabine naadloos overgaat in het woongedeelte. De cabine van de bus, zoals bij de andere camper types, is er dus niet meer en de cabine is nu echt onderdeel geworden van het woongedeelte. Hierdoor ontslaat een zeer ruimtelijk effect in het woongedeelte wat direct merkbaar is als je binnen stapt. Een ander voordeel zijn de grote panorama ruiten waardoor er zeer goed zicht is. Qua lengtes variëren ze vaak tussen de 6,5 en de 8 meter. Ook bij dit type, zijn net zoals bij de half integraal modellen ,allerlei indelingen mogelijk en zijn ze geschikt van 2 tot en met 5 personen.

Alkoof Camper

De alkoofcamper is waarschijnlijk het bekendste type camper. Met dit type camper is het eigenlijk allemaal begonnen. Je kunt hem gemakkelijk herkennen aan het hogere gedeelte boven de bestuurderscabine. Dit uitsteeksel is de zogenaamde alkoof – het verbergt een extra bed. Als je daar wilt slapen, moet je eerst klimmen. Dankzij zijn grote hoogte is dit type camper bijzonder ruim met veel opbergruimte, heeft vaak 2 vaste bedden en  is dus een ideale gezinscamper die voor 6 personen plek kan bieden. Als grote en hoge camper heeft het voertuig wel vaak iets meer diesel nodig en is hij gevoeliger voor wind.

De Liner

De meest luxueuze campers zijn beslist de Liners. Deze campers pik je er als snel tussen uit door hun grote afmetingen. Ze zijn een stuk hoger en langer dan de gemiddelde camper en zeer compleet uitgerust. Lengtes beginnen vaak pas bij 8 meter en kunnen wel tot 11 meter gaan.  Dit type is ook op een ander onderstel  (zwaarder)gebouwd dan de overige types en zal dus altijd met een C1 rijbewijs bestuurt moeten worden vanwege het gewicht. Met dit type camper neem je letterlijk je huis mee, met alle luxe die je maar kan wensen. Er zijn zelfs modellen met een slide-out zoals de Thor- ACE camper. Dit zijn zijwanden die uitschuiven waardoor er nog meer binnen ruimte ontstaat. Het spreekt voor zich dat met dit type camper het soms wat lastiger is om op de kleinere campings een plekje te vinden.

Wat is het juiste type?

Jong stel, groot gezin of pensionado’s  – het aantal en soort vakantiegangers bepaalt vaak de keuze van het campertype. Dit is uiteindelijk een hele persoonlijke keuze waarbij iedereen zijn eigen afwegingen heeft. Belangrijkste aspecten waarover nagedacht moeten worden zijn het aantal personen wat je mee wilt nemen, wat voor soort bed past het beste mij en wat voor leefruimte vind ik prettig.  Uiteindelijk moet je de camper binnen stappen en denken “lekker dit is mijn huisje!”.

Op de website van Oortgiese campers staat bij elke camper vermeld voor hoeveel personen hij geschikt is en beschikken ze over de nodige expertise en gespecialiseerd personeel om je het juiste advies te geven.

door Pim Michels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *