Tips voor een wintervakantie met een camper

Camper wintersport

Zelfs in de winter is een kampeervakantie met een camper mogelijk. Alles wat nodig is, is goed materiaal en een beetje voorbereiding om met je camper van wintersport te gaan genieten.

Velen schrikken niet terug voor temperaturen onder het vriespunt en doen rigoureus aan winterkamperen. Niemand hoeft te bevriezen. Veel caravans en campers zijn namelijk voldoende geïsoleerd en hebben kachels die voldoende warmte genereren. Naast dit pluspunt zijn er nog andere voordelen: de kosten zijn lager in vergelijking met een vliegvakantie en de vakantieganger bevindt zich midden in de natuur – camper wintersport is praktisch voor wintersporters die graag nieuwe grenzen verleggen met skiën of snowboarden.

Dus in de camper en weg ben je? Wie voor het eerst wil gaan winterkamperen en zo goed mogelijk van zijn vakantie wil genieten, moet uitgebreide voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat zijn vakantie niet in het ijswater valt. Dit kost een beetje tijd. Hier zijn wat tips.

Boek vroeg

Het klinkt misschien wat banaal, maar als je met de camper wintersport wilt gaan doen, moet je op tijd een staanplaats reserveren. Hoewel er in verschillende landen veel wintercampings zijn, zijn ze afhankelijk van de ligging – middelgebergte of Alpen – snel volgeboekt. Het is daarom raadzaam om vooraf bij de campinghouder van je keuze te informeren naar de beschikbare plaatsen.

Winterkampeerders moeten vooraf informeren naar bijkomende kosten zoals elektriciteit, gas en water, zodat ze bij aankomst geen prijsschok krijgen. Sommige exploitanten bieden hun gasten ook diverse voorzieningen aan, zoals wasmachines, drogers, Wi-Fi, verhuur van koelkasten of strijkijzers. Ook hier is het raadzaam naar de prijzen te informeren. Het is ook belangrijk te weten dat een camping de mogelijkheid biedt om gasflessen te ruilen. Dit is praktisch als je je verbruik te laag hebt berekend.

Voer een wintercontrole uit

Net zoals mensen van tijd tot tijd door een arts moeten worden onderzocht, moeten ook campers worden gecontroleerd – vooral bij koudere temperaturen. Dezelfde werkwijze geldt als voor een personenauto: winterbanden monteren, luchtdruk meten, verlichting controleren, antivries bijvullen en de accu controleren. Deze voorzorgsmaatregelen zijn nodig en zorgen ze voor meer veiligheid tijdens het rijden. Als je een camper huurt in de winter kun je bij de verhuurder vragen of deze controles uitgevoerd zijn. Uiteraard voeren wij bij Oortgiese deze controles vanzelfsprekend uit.

Attentie! Sneeuwkettingen zijn verplicht in het Alpengebied. Ze bieden een betere grip bij hevige sneeuwval en zorgen ervoor dat het voertuig niet vast komt te zitten. Vakantiegangers die nog nooit sneeuwkettingen hebben omgedaan, moeten enkele weken voor hun vertrek oefenen met het omleggen ervan.

Om een duidelijk zicht op de weg te hebben, is het belangrijk voldoende antivries in het voorruitwater te gieten. Zonder koelvloeistof bevriest de koelvloeistof, wat het koelsysteem en de motor kan beschadigen. Dit additief is een alleskunner, omdat het zowel de radiator als de waterpomp tegen bevriezing beschermt.

Ook de boordaccu en de startaccu moeten voldoende aandacht krijgen, want zonder elektriciteit is het moeilijk reizen. Het is daarom raadzaam de accu twee tot drie dagen voor vertrek volledig op te laden. Voor het geval dat er toch een probleem zou zijn, moeten reizigers een startkabel en een sleepkabel meenemen. Eenmaal op de camping kan de vakantieganger de accu tijdens zijn verblijf aansluiten op het 230 volt lichtnet van de kampeerplaats.

Test de boordtechnologie op haar werking

Om er zeker van te zijn dat de elektronica in de auto werkt, is het nodig de apparaten te controleren. Dit omvat de binnenverlichting, de koelkast, het fornuis en de waterpomp. Niets is vervelender dan er midden in je vakantie achter te komen dat je het zonder iets moet stellen. Daarom moeten defecte apparaten zo snel mogelijk worden vervangen. Kampeerders kunnen hiervoor het beste een buffer van drie weken inplannen, voor het geval er reserveonderdelen besteld moeten worden.

Controleer of de verwarming goed werkt

De verwarming controleren is ook belangrijk, zo niet noodzakelijk. Het is daarom raadzaam het systeem vooraf te testen om er zeker van te zijn dat het goed werkt. Om dit te doen, wordt het voertuig volledig opgewarmd. Op die manier kan worden nagegaan of het verwarmingssysteem de gewenste prestaties levert. In het geval van gasverwarmingssystemen moeten voldoende propaantanks worden gepland, omdat het verbruik in de winter hoger is dan in de zomer. Een fles van elf kilo is bijvoorbeeld maar voldoende voor twee dagen. Butaangas wordt niet aanbevolen, omdat het bij temperaturen rond nul graden zijn aggregatietoestand verandert van gasvormig in vloeibaar.

Winterkampeerders moeten er ook rekening mee houden dat het luchtcirculatiesysteem bij het verwarmen altijd moet draaien. Dit voorkomt dat de watertoevoer bevriest. Als het systeem het water niet automatisch verwarmt, is het raadzaam verwarmingsstaafjes mee te nemen. Ze zorgen ervoor dat het waterreservoir niet bevriest.

Overweeg toch een zonnescherm

Een voortent is een “must” voor elke winterkampeerder, omdat hij praktisch is en op vele manieren kan worden gebruikt: aan de ene kant beschermt hij je tegen de kou en sneeuwjachten, aan de andere kant kan hij worden gebruikt als opbergruimte voor ski’s of zitmeubelen. Bovendien kunnen meerdere mensen in een voortent zitten om bijvoorbeeld tv te kijken of te kaarten. Om te voorkomen dat gasten bevriezen, kunnen kachels zoals gaskachels, ventilatorkachels of infraroodverwarming worden opgesteld.

Om minder werk te hebben met het sneeuwruimen, wordt een voortent met een lessenaarsdak, aanbevolen. Dit wil zeggen een schuin dak.

Ook aan kleine dingen denken

De ervaring van veel winterkampeerders leert dat je het beste op alles voorbereid kunt zijn. Daarom zijn een bezem, sneeuwschuiver, telescoopladder en ontdooispray voor de deursloten onontbeerlijk. Ze helpen het voertuig sneeuw- en ijsvrij te maken, zodat het toegankelijk blijft en het dak niet bezwijkt onder de enorme belasting.

Besluit

Zelfs als een camper uitnodigt om meteen weg te rijden, moeten reizigers hun wintervakantie nauwkeurig voorbereiden om onaangename verrassingen te voorkomen. Dit omvat een grondige controle van het voertuig om de functionaliteit van alle elektronische apparatuur en de rijveiligheid te waarborgen. Daarnaast is het raadzaam om op alle eventualiteiten voorbereid te zijn en ook te denken aan zogenaamd vanzelfsprekende zaken zoals een extra verwarming, een bezem, een sneeuwschuiver of een zonnescherm. Een checklist kan helpen om de voorzorgsmaatregelen in het oog te houden. Dit maakt het werk gemakkelijker en zorgt voor een stressvrije camper wintersport.

door Pim Michels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *