Waar overnachten met de camper

Waar overnachten met de camper?

Je hebt een camper gehuurd of gekocht bij Oortgiese Campers en staat op het punt zorgeloos op vakantie te gaan. Je rijdt immers in een van de nieuwste en meest luxe topcampers van de betrouwbaarste Duitse A-merken, zoals Dethleffs, Bürstner, LMC en Knaus. Want Oortgiese Campers zorgt, jij geniet. Klaar voor vertrek. Maar waar overnacht je onderweg eigenlijk?

Om ergens (onderweg) met een camper te overnachten ben je niet afhankelijk van een stroomaansluiting. Want met een camper ben je vrijwel geheel zelfvoorzienend. Er is elektriciteit aan boord (12 v), je koelkast en je verwarming doen het, je hebt koud en indien gewenst warm stromend water, je kunt koken, er is een douche en toilet en je kunt eten, drinken en slapen. Theoretisch zou je dus overal kunnen staan. De volgende overnachtingsmogelijkheden staan tot je beschikking.

Wildkamperen
Je zou zomaar ergens in het wild kunnen overnachten, blinderingen naar beneden en slapen maar. In Europa zijn nog genoeg landen en gebieden waar dat mag en kan. Denk aan Scandinavië, waarvoor geldt: in Finland maximaal één nacht op dezelfde plek. In Noorwegen drie nachten, maar niet binnen een straal van honderd meter rond een woonhuis. In Finland, Zweden en Noorwegen geldt het zogenaamde ‘allemansrecht’: iedereen mag genieten van de natuur, zolang je er maar met respect en liefde mee omgaat. Steeds vaker verschijnen in de Scandinavische landen echter verbodsborden voor campers. In Zuid-Italië is wildkamperen ook toegestaan, maar niet binnen een kilometer van de bebouwde kom, niet binnen vijftig meter van een nationale weg, niet binnen honderdvijftig meter van een drinkwaterwinning en niet binnen honderd meter van een historisch of kunstzinnig monument. In Bosnië en Herzegovina mag je overnachten in de vrije natuur, maar ‘pas op voor achtergebleven mijnen uit de Joegoslavische oorlog’.

In Nederland wordt het in het openbaar overnachten door gemeenten in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) geregeld. Is er geen verbod opgenomen, mag je op een openbare plek binnen de gemeente in je camper slapen. In de meeste landen gelden strikte regels ten aanzien van het overnachten ‘in het wild’. Vaak geven speciale borden aan dat wildkamperen niet is toegestaan. Zo mag nooit in nationale parken wild worden overnacht. In echte toeristengebieden, denk in Nederland aan Zeeland, in Frankrijk aan de Côte d’Azur en in Spanje aan de costa’s, wordt zeer streng gecontroleerd op wildkampeerders in het hoogseizoen. Dat geldt ook voor de gebieden waar overwinterd wordt. Overnachten langs de snelwegen is doorgaans toegestaan, of wordt gedoogd.

In het wild overnachten is een kwestie van durf en assertiviteit. Nuttig je bijvoorbeeld een maaltijd in een restaurant en vraag je toestemming om met je camper te overnachten op de bijbehorende parkeerplaats, wordt dit meestal toegestaan. En als je onopvallend overnacht op een dorpspleintje in een pittoresk Frans dorpje, is er een kleine kans dat je wordt weggestuurd. Helemaal niet als je er je boodschappen doet en er ’s morgens je brood haalt. Het kan anders zijn als er twee of meer campers staan. Dan wordt de aandacht al gauw (te) nadrukkelijk getrokken. Vragen mag altijd. Gebruik je gezonde verstand en ga op je gevoel af. Voelt een overnachtingsplaats (in het wild) niet goed, rijd dan verder. En als je in het wild overnacht, doe dat dan met respect: laat geen afval achter en loos je afvalwater en toilet niet in de vrije natuur. En vermijd ‘campinggedrag’; luifel uit, tafels en stoelen rondom de camper plaatsen, waslijn, etc. Als je ergens wild kampeert, doe het dan zo onzichtbaar mogelijk.

Als je wildkampeert verbruik je stroom. Iedere accu moet na een bepaalde hoeveelheid stroomverbruik worden opgeladen. Met een of meer zonnecollectoren op het dak worden de accu’s (meestal twee: een voor de auto en een voor het huishouden) bijgeladen. Heb je geen zonnecollector en wil je ergens langer blijven staan, moet je om de zoveel tijd een half uur rijden om de accu’s op spanning te brengen. Oortgiese Campers verhuurt ook aggregaten (op brandstof) om onderweg 220/230 volt tot je beschikking te hebben om gegarandeerd voldoende spanning te hebben.

Handige links:
* https://www.caravanya.com/nl/wild-kamperen-in-europa/.
* https://www.camptoo.nl/blog/2016/12/25/wildkamperen-met-de-camper/

Camperplaatsen
Voor wie wildkamperen niet ziet zitten, zijn er reguliere camperplaatsen. Dit zijn al dan niet betaalde officiële overnachtingsplaatsen speciaal voor campers. In alle huurcampers van Oortgiese Campers liggen actuele gidsen met camperplaatsen. Naast camperplaatsgidsen bestaan er handige camperplaatsapps. In een ander artikel wordt daar op teruggekomen.

Camperplaatsen zijn er in alle soorten en maten. Van eenvoudig, zonder enige voorziening, tot uiterst luxueus met alle voorzieningen. Soms zelfs met gratis stroom en water. Op sommige camperplaatsen mag je maar een nacht overnachten, op andere twee of meer. Campinggedrag wordt op gratis camperplaatsen vaak niet toegestaan. Dergelijke informatie is doorgaans te vinden op een informatiebord bij de camperplaats.

Er bestaan camperplaatsen die niet officieel zijn, maar die vaak massaal worden bezocht. Deze gedoogplekken worden tussen de officiële camperplaatsen genoemd. Denk aan parkeerterreinen bij zwembaden en sporthallen. Er zijn ook onvermelde camperplaatsen die veelvuldig voor een overnachting worden gebruikt, zoals parkeerplaatsen bij wandelgebieden, kastelen, treinstations, bergpassen en parkeerterreinen bij skiliften, soms op grote hoogte. In alle gevallen geldt: kijk ter plekke goed naar borden met informatie over regels ten aanzien van het parkeren en overnachten en vraag zo nodig toestemming. Het feit dat er op een bepaalde plek een of meerdere campers staan, betekent niet automatisch dat overnachten daar is toegestaan! Door het zwaan-kleef-aan-effect kon vaak niet worden voorkomen dat wildkampeerders massaal op de bon werden geslingerd.

Campings
Aan wie wildkamperen en camperplaatsen niet besteed is, voor wie tijdelijk of permanent behoefte heeft aan meer comfort, animatie en zekerheid, en/of een langere periode op een al dan niet gereserveerde plek wil staan, zijn er de vertrouwde campings. Vaak met meer voorzieningen en ruimere plaatsen, veelal in een natuurrijke omgeving. Meestal bestaat de mogelijkheid om je camper (betaald) aan de elektriciteit te koppelen (220/230 v). Door de sanitaire voorzieningen op een camping kun je je eigen douche en toilet ongebruikt laten. Aan een camping zijn meer kosten verbonden, dan wanneer je op een betaalde camperplaats staat. Er zijn campings die een tussenoplossing bieden, speciaal voor camperaars. Je staat dan aan de rand van de eigenlijke camping op speciale camperplekken en betaalt minder dan wanneer je op de camping zelf staat. Naast reguliere campings bestaan terreinen met bepaalde eigenschappen: kamperen bij de boer (à la ferme), Stichting Vrije Recreatie (SVR), kampeerterreinen van Staatsbosbeheer(SBB), etc. Voor zulke campings is soms een separaat lidmaatschap vereist.

Overnachten met de camper: voor elk wat wils. Oortgiese Campers vertelt je er desgewenst graag meer over. Geniet!

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *