Handige camperapps

Handige camperapps

Je hebt een camper gehuurd of gekocht bij Oortgiese Campers en staat op het punt zorgeloos op vakantie te gaan. Je rijdt immers in een van de nieuwste en meest luxe topcampers van de betrouwbaarste Duitse A-merken, zoals Dethleffs, Sunlight, Adria, Burstner en Pössl. En wat te denken van onze 9,5 meter lange luxe Amerikaanse Thor ACE met slide-outs? Oortgiese Campers zorgt, jij geniet. Klaar voor vertrek. Welke handige apps zijn er voor de camperaar?

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, vol met digitale applicaties, kortweg apps. Ook voor camperaars is er een grote hoeveelheid apps te downloaden. Het is niet makkelijk om tussen al die bomen het bos te vinden. We bespreken hierna daarom verschillende handige apps, waarbij vooral apps om overnachtingsplaatsen te vinden bruikbaar zijn.

Apps voor locaties om te overnachten

Als je met een camper op reis gaat, zijn er handige apps met overnachtingsplaatsen voor de camper. Overnachten maakt immers een belangrijk onderdeel uit van je reis. De een zoekt een camping, de ander een camperplaats met voorzieningen, de derde slechts een sobere plek waar hij legaal de nacht kan doorbrengen en nummer vier een plaats in de vrije natuur; zoveel mensen, zoveel wensen. De meest bruikbare app is die van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club): campercontact. Gratis te downloaden voor NKC-leden en voor niet-leden te koop voor € 5,99. Het is een app zonder advertenties met een grote hoeveelheid geregistreerde nationale en internationale overnachtingsmogelijkheden voor camperaars. De app kent veel handige functies, zoals het opslaan van je favoriete camperlocaties, een offline-modus en precies die camperplek vinden naar jouw keuze dankzij veel filtermogelijkheden. Zo vind je bijvoorbeeld een camperplek met water, elektriciteit en/of gelegenheid om afvalwater en cassettetoilet te lozen. Of een camperplek met speelgelegenheid voor je kinderen. Je wilt gratis staan of een maximum bedrag voor een overnachting betalen. Je zoekt een camperplek in een omgeving waar je goed kan fietsen. Of vissen. Kwestie van instellen en het zoekfilter gebruiken.

De gerenommeerde ADAC, de Duitse ANWB, heeft ook een app. Deze app, genaamd ADAC Camping / Stellplatz 2021, is te koop voor € 8,99 en is Duitstalig. Als je even verder leest zie je dat de ADAC-app meer dan 18.000 campings en camperplaatsen beschrijft, terwijl de NKC-app meer dan 35.000 overnachtingsplaatsen herbergt. En zo kun je door kritisch te zoeken niet alleen geld besparen, maar ook nog eens meer keuzes voorgeschoteld krijgen.

Er zijn ook interessante gratis apps. Een veel gebruikte is Park4Night. Er worden op het moment van schrijven maar liefst 183.804 ‘leuke plekjes om bij te komen voor camperaars, busjes en aangepaste bestelwagens’ beschreven, interessant voor hen die (ook) zoeken naar plekjes waar je vrij kunt overnachten (wildkamperen). De app StayFree heeft zelfs alleen maar wildkampeerplaatsen.

Alternatieven: Archiescampings (€ 2,99), Campy, Caravanya, CaraMaps, Camping-Car-Park, Stellplatz Finder, Camperstop, FreeOnTour, Campervan.Guide, Promobil Stellplatz-Radar (Duitse app met camperplaatsen, campings en camper-serviceplaatsen), VanlifeLocation en Van and Camping App Eu. HomeCamper om te kamperen bij een gastgezin met camper (caravan of tent). Meinwomo SOSeasy is op het moment van schrijven in ontwikkeling, maar wel te gebruiken. Speciaal voor Scandinavië bestaat NorCamp en Stellplatz Europe. Voor Ierland: Motorhome Parking Ireland. Voor wie zoekt naar Italiaanse campings, rustplaatsen en agricampings: Ariapp. Voor Frankrijk: AlleCampingsinFrankrijk, waarbij een recensent fijntjes opmerkt dat ‘zeker niet alle campings’ in Frankrijk in deze app zijn opgenomen. Daarmee wordt meteen het probleem van veel apps aangeduid: ze zijn niet compleet. De een zweert bij een bepaalde app, de ander vindt hem onvolledig. Sommigen vinden dat de app precies aan de verwachting voldoet, anderen hekelen de beperkingen. Lees reviews, maar ga vooral ook uit van je eigen beleving. Zoek in meerdere apps om zeker te weten dat je alle plekjes naar jouw smaak vindt.Voor degenen die aan de andere kant van de oceanen willen camperen: RV Parks & Campgrounds voor de V.S. en Canada. CamperMate voor Australië en Nieuw-Zeeland.

Sommigen willen juist in de vakantie principieel los willen komen van hun smartphone. Om dan toch overnachtingsplaatsen te kunnen opzoeken, zijn er vertrouwde camping- en campergidsen te koop, bijvoorbeeld van ACSI (die overigens ook verschillende betaalde overnachtingsapps aanbiedt).

Overige bruikbare camper apps

Weinigen beschikken over een hydraulisch systeem dat de camper volautomatisch binnen twee minuten waterpas zet. Als je het niet met een waterpas wilt doen, is er een app die uitkomst biedt. De Camper Leveler Free Edition (Eland Apps) helpt bij het waterpas zetten van je camper of een ander voertuig op vier wielen. De app laat zien hoeveel centimeters of inches (instelbaar) elk wiel moet stijgen of zakken om de camper waterpas te zetten. Daarbij wordt rekening gehouden met de wielbasis en de wielbreedte, die je instelt aan de hand van de specificaties van je voertuig. Voor gebruik kalibreer je de app. Met andere woorden: je zorgt ervoor dat de app, of eigenlijk je liggende smartphone, weet wat recht is. Dat kalibreren kan op de plek in de camper die jij handig vindt, zoals dashboard, vloer, stoel, tafel of andere plaats – zelfs als dit oppervlak niet vlak is – zolang de camper maar waterpas staat. Kalibreren doe je maar een keer. Als je vervolgens ergens onderweg wil weten of je recht staat, geeft de app (je 06) op de plek in de camper die jij hebt ingesteld precies aan waar welk wiel afwijkt t.o.v. het waterpas staan. Met oprijblokken ga je vervolgens zorgen dat je daadwerkelijk recht komt te staan. Eén wiel op de blokken volstaat vaak al. Geen zorgen, oefening baart kunst. Het gaat er vooral om dat als je in de camper staat of ligt, zowel in de in de lengterichting als in de breedterichting, een comfortabel gevoel krijgt; je aardappels moeten niet van je bord rollen. En als het je dan gelukt is om redelijk recht te komen staan, ligt het vast een stuk beter dan al die keren dat je ooit op een totaal scheve ondergrond in je tentje sliep. Kortom, recht is recht genoeg.

Goede campernavigatie houdt rekening met de hoogte-, breedte- en lengtebeperkingen van een camper. Een prima gratis navigatieapp, maar dan wel zonder specifieke camperinformatie, is Google Maps. Stel vooraf ‘snelwegen vermijden’ in en rijd door indrukwekkende binnenlanden. De kaarten van de landen waar je doorheen reist van tevoren downloaden om de hoeveelheid data die je in het buitenland beschikbaar hebt niet onnodig aan te spreken.

Om files te vermijden en op de hoogte te zijn van actuele verkeersinformatie: Waze.

Een interessante app, niet specifiek voor camperaars, maar meer voor reizigers in het algemeen, is Polarsteps: ‘track, deel en herinner al je reizen’. Al je volgers kunnen met jouw toestemming inloggen en zien waar je bent en welke foto’s je deelt. En nadat je reis erop zit, is het maken van een fotoalbum met behulp van de app een koud kunstje.

Een bruikbare app van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane: reisapp.

De ANWB heeft een ‘alles-in-1 app voor onderweg’ ontwikkeld: ANWB onderweg.

Een app met informatie over milieuzones, rijverboden, milieustickers en vignetten in Europa: Green-Zones.

Een slimme inpaklijst-app die je helpt met het meenemen van de juiste bagage: PackPoint-reisinpaklijst.

En vooruit, om mee af te sluiten, omdat we niet alle talen machtig zijn en een vertaling soms wel heel erg handig kan zijn: Google Translate.

Apps zijn er in vele soorten en maten. Over parkeerplaatsen, brandstof, het weer, valuta…Sommige verdwijnen net zo snel als ze verschenen. Het is een dynamische digitale wereld, waarbij kwaliteit boven komt drijven. Praat met medecamperaars, bezoek internetfora en weet zo welke apps echt nuttig zijn. Maak je eigen keuze en geniet van de mogelijkheden. Hopelijk heeft ons lijstje apps voor wat hulp en inspiratie gezorgd.

Oortgiese Campers wenst je een goede reis!

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *