Familie Oskam; Hoogland

Kenny de Camper – een vakantiebelevenis

Via het onvolprezen internet vonden wij, op zoek naar een huurcamper voor onze vakantie, de website van Oortgiese. Deze viel meteen op door het ruime aanbod (van compact tot heel groot), de duidelijke uitleg over de modellen (inclusief plattegronden van de indeling), en de vermelding dat er uitsluitend nieuwe campers werden verhuurd. Aangezien we met ons hele gezin op pad wilden, kozen wij uiteindelijk voor ‘type 11’: een royale integraalcamper van Dethleffs met 4/5 slaapplaatsen. De correspondentie met Janno via de mail verliep vlot en binnen de kortste keren hadden we onze camper vastgelegd.

En toen kwam Corona, deden zich wat veranderingen voor bij ons thuis, en moesten wij ons oorspronkelijk plan (twee weken noord-Italië) omgooien. Geen probleem natuurlijk, want met een camper kan je letterlijk alle kanten op! Dus meldden wij ons op de afgesproken dag in juni alsnog bij Oortgiese. En ja hoor, daar stond ‘ie te glimmen in de zon. Janno gaf een heldere uitleg en liet ons alle fraaie snufjes zien waarmee dit ‘2020’- model was uitgerust. Wij hadden één keer eerder een camper gehuurd, dat was inmiddels ruim 15 jaar geleden, en de tijd heeft sindsdien niet stilgestaan. Onze mond viel open van alle slimmigheden en techniek: Airco, zonnepanelen, satellietschotel, koelkast die automatisch overschakelt tussen gas, 12v en 220v, royale bedden, keuken, douche en badkamer, gezellige zithoek, strak design en ga zo maar door. Alles in perfecte conditie en brandschoon. Alsof we een showroom-model mochten meenemen.

En dan het mooie moment om voor de eerste keer de sleutel om te draaien en te beginnen aan de eerste rit, hoog gezeten achter de panorama-voorruit, deinend door het groene IJssellandschap richting huis. Een heerlijk vakantiegevoel maakte zich van ons meester. Inmiddels hadden we hem ‘Kenny’ gedoopt. ‘Kenny de Camper’. Onze reisgenoot voor de komende periode.

Bij het inpakken viel het ons op wat een enorme ruimte er in Kenny zit. In de grote garage achterin passen makkelijk twee fietsen (de rest kan op de fietsendrager), BBQ, tafels met stoelen, kratten met gereedschap en kampeerspullen, en nog veel meer. In het woon- en slaapgedeelte is er meer dan voldoende plek om alle boodschappen, kleren en toiletspullen voor vier personen op te bergen. En zodra je met al die spullen en je gezin op pad gaat ben je ook echt helemaal zelfvoorzienend. Dat geeft een ontzettend vrij en onafhankelijk gevoel en dat is voor ons één van de zaken die we zo leuk hebben gevonden aan deze manier van vakantievieren. Niemand maakt je wat en de wereld ligt aan je voeten.

Die wereld bleef in ons geval beperkt tot Zeeland en Friesland, waar we via de app van Campercontact – écht een aanrader – twee prachtige plekken hebben gevonden op twee rustige mini-campings. Op beide locaties kwamen we pas tegen 10 uur ’s avonds aan en ook dan blijkt weer hoe praktisch een camper is: Plekje zoeken, stroom inpluggen, luifel uitdraaien, en het genieten kan beginnen. En als aan het eind van de dag de oogleden wat zwaar worden, is het ook heerlijk om in bed te gaan liggen, misschien nog wat te lezen bij een bedlampje, en dan naar dromenland te vertrekken. De matrassen op alle bedden zijn echt uitstekend en we hebben allemaal, elke nacht, als een roos geslapen.

Na een heerlijke vakantie die voor ons gevoel ook lekker lang heeft geduurd, ook al was het maar kort, viel het ons zwaar om Kenny weer te moeten inleveren. We waren inmiddels volledig op elkaar ingespeeld en aan elkaar verknocht geraakt. Het zachtaardige gegrom van de dieselmotor, het trouwe heen- en weergeschuif van servies in de bochten, de goeiige luifel die ons tegen zon en regen heeft beschermd, het aangename comfort en de knusheid binnen, het gevoel van vrijheid dat hij ons heeft gegeven, we missen het nu al! Gelukkig wordt er bij Oortgiese uitstekend voor Kenny gezorgd en we weten zeker dat hij nog voor heel veel vakantieplezier gaat zorgen.  

Ondertussen zijn wij zo enthousiast geworden, dat we misschien zelf een camper gaan aanschaffen. Onze eigen Kenny. Of we die stap daadwerkelijk gaan zetten, of voorlopig nog even blijven huren? We gaan in elk geval terug naar Oortgiese. Het zijn toffe lui en ze hebben hele toffe campers!

Familie Oskam, juli 2020

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *