Janny & Bas; Polsbroek

Het wordt dit jaar een late vakantie en vanwege het onvoorspelbare weer van oktober kiezen we om met een camper te gaan reizen. Gewoon kijken waar het mooi weer is en evt. een flink rondje Europa maken. Na geweldige camperreizen in Amerika en Canada is het nu tijd voor Europa!

Zoektocht op internet om de juiste camper te vinden. Al snel kwamen we op de site van Oortgiese ; nieuwe campers en keuze in alle maten. Welke eisen hebben we allemaal? Bagageruimte en/of “garageruimte” ? Dit keer geen kinderen mee, maar wel onze labrador Bella. Uiteindelijk gekozen voor Type 11: Luxe Integraal camper (automaat) met twee enkele bedden.

15 oktober onze eerst vakantiedag, al een paar dagen de weerkaart gezien en heel Europa was verschrikkelijk, behalve Nederland! Waarom eigenlijk zoveel rijden? Nederland is ook schitterend, i.p.v. rondje Europa wordt ‘t dus rondje NL.

Eerst ff echt de toerist uitgehangen : met de “BUS” naar Monnickendam & Volendam , kibbeling op de dijk eten, doorgereisd naar Castricum. We staan bijtijds op een mooie plek en het is heerlijk weer, pakken nog even de fiets.

De volgende dag is ‘t weer is stralend en veel hoger dan 18 C, strandwandeling en fietstocht, Bella is helemaal uitgeteld ( wij ook ) en gaan onderuit voor Heel Holland Bakt.

Bestemming Dokkum : onderweg gestopt bij Hondsbosse Zeewering, Afsluitdijk. Een heerlijke camping , bijna in ‘t centrum, we kunnen lopend naar Stadscafe met uitzicht op ‘t keerpunt van Elfstedentocht.

De route werd bepaald door de weerkaart, is het hier nog mooi dan blijven we en anders 1-2 uur verder kijken. ok ‘t wordt Akkrum , oud Fries dorpje met authentieke winkels. We staan aan de haven met pal de wind op de camper, er komt zwaar weer aan, en gaan voor de bui uit rijden, we verkassen naar Dwingeloo. Tussen de buien door zowaar nog een prachtige wandeling kunnen maken.

De weerkaart! We gaan zuidelijker, de reis gaat naar Holterberg, 1,5 u verder. Mooie herfstsfeer met zon, wel droog maar koud! Eerst ff handschoenen, sjaal, muts en met dit weer ‘n lekker spruitenstampotje bij de slager gehaald.

Het rondje NL gaat weer verder : Eerbeek ( Nationaal Park Veluwezoom ) we blijven drie nachten ‘t is hier prachtig, maar wat een puinhoop maken die wilde zwijnen hier. Helaas is ‘t erg mistig vandaag, maar als de zon z’n best doet krijgen we wellicht ‘n mooie blauwe lucht. We starten de fietstocht naar de Posbank , dat wordt ff klimmen. Gelukkig worden we beloond voor de inzet, de lucht breekt open en zitten heerlijk bovenop de Posbank in ‘t zonnetje.

…… wat n nacht !

Een heeeeel erg koude nacht, en dan stopt ook de kachel ermee “gasfles leeg ” ! De waterpomp voert de druk af en toe op, al eerder gebeld naar Janno: ” ja dat klopt dat doet de pomp af en toe” maar vannacht elke 5 min!!! We zijn nog net thuis, springt er een waterleiding. Al ‘t water stroomt onder de bank door de camper in. Ok dat wordt maandag naar Oortgiesen voor herstel, toevallig/gelukkig zitten we dichtbij, maar blijft balen.’t Is ‘n schitterende dag en gaan heerlijk fietsen. Opbreken in Eerbeek en naar Baak, 45 min rijden, gelukkig viel ‘ t mee, klem op waterslang was losgeschoten. Na een uurtje konden we weer verder. We besluiten om niet te ver te gaan : Gorssel.

Bezoek aan ‘t MORE museum: zeker de moeite waard, mooi museum met indrukwekkende collectie. Daarna afgereisd naar? Verder naar ‘t zuiden: Geijsteren. Schitterende plek direct aan de Maas, de vrachtschepen gaan op 20 meter afstand langs ons heen. Het is hier opnieuw mooi weer , we gaan voor een fietstocht en dan onderweg broodjes halen of evt ergens lunchen. Na een uurtje rijden kom ik erachter dat ik mijn portemonnee vergeten ben! Oeps, dat wordt moeilijk, het is al half twee en we zitten een uur van de camping af. Gelukkig heel veel vers fruit in de bomen, lekker hoor een appeltje voor de dorst. Uiteindelijk de lunch in de camper met gelukkig nog een aardige voorraad.

We kiezen nu in één keer door te rijden naar Burgh en daar een aantal nachten op één plek blijven. Camping Duinoord ligt dicht bij strand en bos. Bij aankomst in Westenschouwen breekt de zon door en hebben we weer een mooie strandwandeling gemaakt. Daarna op de fiets boodschappen bij Appie gehaald en eten we dit keer lekker “thuis”. Het waait wel erg maar boven de zee staan de sterren te stralen.

Helaas geen zonnige dag, maar de temperatuur is prima. Na een wandeling in Boswachterij Westenschouwen doen we fietstocht met hoog toeristisch gehalte : ‘t Moolhof ( ons oude chaletpark) Oosterschelde, Plompetoren, Burgh City, Boswachterij en omhoog/omlaag door de Duinen. Weer aardig wat uurtjes buiten gebivakkeerd.

De zon schijnt! De lucht breekt steeds meer open, we zetten de kar achter de fiets en nemen Bella mee. De tocht gaat naar Nieuw-Haamstede, daar eerst een stuk de duinen door en daarna ‘t strand op. Stralend blauwe lucht 29 oktober! het lijkt wel zomer, dit zal de laatste ” warme” dag van het jaar wel zijn. Wat een geweldige afsluiting van een prachtig rondje Nederland.

NB uiteindelijk 1.100 km door NL gereden in een heerlijke camper.

Groet Janny & Bas

 

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *