Peter en Betty Stam; Heeten

Toscane ontdekken met de camper

Om te beginnen: in een ver verleden met een tentje naar Zuid Frankrijk en voormalig Joegoslavië zijn onze enige ervaringen op het gebied van kamperen. We vatten het plan op om Toscane te gaan ontdekken en zijn van mening dat een camper hiervoor het ideale middel moet zijn. Bij verhuurbedrijf Oortgiese krijgen we informatie, worden we enthousiast , leggen de huurperiode van 4 weken vast voor een camper, behorend tot de categorie “kleinere” campers, en werken de plannen verder uit.

Op een mooie zonnige dag, begin mei, vertrekken we uit Nederland richting Italië via Zwitserland. De kastjes gevuld met een complete keukenuitrusting en kleding voor warme, koude, droge en natte weersomstandigheden. Met klapstoeltjes met vrolijk gekleurde kussentjes, bijpassend parasolletje en mini BBQ in de laadruimte rijden we de zomer tegemoet. Vakantiegevoel ten top! Vóór vertrek controleren we a.d.h.v. de checklist van Oortgiese alles keer op keer. Eerst wel heel onwennig zo’n grote auto: de breedte, en in veel gevallen nog meer …de hoogte, vraagt, zeker in het begin toch extra concentratie en alertheid van de bestuurder. We horen allerlei geluiden die we in eerste instantie niet thuis kunnen brengen. Gaandeweg ontdekken we van alles. Met de tips van Joost die ons bij het ophalen van de camper een heldere en uitgebreide instructie geeft en met het belangrijkste advies om “in alle omstandigheden vooral rustig te blijven” arriveren we op onze 1e camping in Duitsland.

Bij Basel staan we 2 nachten op een relaxte camping net op de grens met Frankrijk. Het is prachtig weer en we fietsen vanaf de camping de brug over en staan midden in het centrum van Basel. Ideaal! Op doorreis naar Italië ligt Zwitserland in één grote regenwolk. Jammer dat we daarom dit mooie landschap moeten missen. We staan op een camperplaats met wat een geweldig uitzicht op het Lago Maggiore moet zijn wanneer het niet regent……helaas.

Met Camperapp en ACSI gids vinden we onderweg snel geschikte locaties. Italië (Toscane) heeft veel campings met goede voorzieningen voor campers. Ook zijn er op diverse plaatsen camper-parkeerplaatsen aan de rand van de stad of het dorp waar je prima het bezoek kunt koppelen aan een staanplaats waar je mag overnachten. (bijvoorbeeld: Lucca in de stad – Montepulciano – Vinci – San Gimignano op ca 1,5 km. van de stad). Zeker in het voorseizoen is er op alle campings voldoende plaats, is reserveren niet nodig en mag je blijven staan zolang je wilt.

Fietsen in Italië is niet overal even gemakkelijk en veilig. De wegen zijn er doorgaans niet op ingericht. Rond Lucca kun je bijvoorbeeld wel een mooie fietstocht langs de rivier en rond de stad maken. Aanrader in de kuststreek is camping Taimi bij Massa/Carrara. Tussen de “tentenkampen-campings” waar het kustgebied voor een groot deel mee is volgebouwd, ligt deze mooie trendy, open en ruimtelijke camping met vriendelijke en behulpzame medewerkers. In de buurt van Sienna kunnen we camping La Montagnola in Sovicille aanbevelen.

De natuur in mei in Toscane is prachtig. Voor de tijd van het jaar is het nog tamelijk koud en er vallen regelmatig fikse buien. Alles is fris groen en veel bloemen staan volop in bloei. Velden vol papavers en mooie wijngaarden tegen de heuvels. De vergezichten in Toscane zijn geweldig. Met name in het gebied rond Montepulciano.

Het rondtoeren met een camper is uitermate comfortabel en het is een hele luxe vorm van kamperen. Je rijdt de camping op, parkeert de camper, sluit de stroom aan en klaar is Kees! Je hebt een grote mate van vrijheid in het kiezen van je route en bestemmingen en kunt afhankelijk van de weersomstandigheden elk moment je plannen bijstellen. Bij San Gimignano worden we op weg naar de parkeerplaats overvallen door een gigantische regenbui en komen doorweekt bij de camper aan. Wat een luxe dat we zomaar droge kleren uit de kast kunnen pakken!

Nadelen: je kunt niet zo gemakkelijk zomaar even ergens stoppen / parkeren is soms lastig met zo’n grote auto en het rijden, vooral op de smalle wegen, vraagt wel extra concentratie. Maar dat zal ook met beginners onwennigheid te maken hebben. Gelukkig kunnen we de camper, op een kapot bovenlampje na, weer ongeschonden inleveren bij Oortgiese. Tot slot willen we vermelden dat we uitermate tevreden zijn over de klantgerichtheid, de vriendelijkheid en de service van dit verhuurbedrijf.

Mei 2016 Peter en Betty Stam, Heeten

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *