Corry & Bert ; apeldoorn

Van 7 tot 28 augustus 2014 zijn wij met een camper van Oortgiese Camperverhuur op vakantie geweest. Na terugkomst ontvingen ook wij de vraag of we een reisverslag wilden schrijven voor de website. O, leuk, dachten wij. Dus wat doe je: je gaat eerst maar eens op de site kijken naar wat anderen geschreven hebben. Na het lezen van een stuk of vijf leuke verslagen vroegen wij ons af: gaat iederéén met een Oortgiese camper naar Noorwegen?
Misschien kunnen Janno en Joost dan beter touringcars verhuren en groepsreizen naar Noorwegen organiseren. Gaan we gezellig samen! Nog een stuk economischer ook!
ebbe-e1412276707122Of toch maar niet? Zo met z’n tweetjes in zo’n lekker compacte, maar zeer complete camper op reis, het is ons, ondanks erg slecht weer enorm goed bevallen.

Slecht weer? Ja, de maand augustus was in grote delen van Europa erg nat. We hebben een paar keer via de satelliet tv het Nederlandse weerbericht gezien, en hoorden Marco Verhoef dan steeds vertellen dat een hardnekkige depressie boven Scandinavië de oorzaak was van het slechte weer in Nederland. Ja, lekker Marco, ónder die depressie zaten wij dus! In ieder geval kunnen we Janno en Joost de verzekering geven dat de camper prima waterdicht is!
Maar niet getreurd! Ondanks al die regen hebben we toch een prachtige rondreis gemaakt en wat is Noorwegen mooi! Wel “verdacht groen” zeiden we steeds. Het regent hier vast wel vaker dan uitgerekend die drie weken van ons. Gelukkig was het ook vaak een paar uur prachtig, zonnig weer, en wat een geluk: vaak juist als we een excursiedag hadden gepland.

Voor ons als verstokte tentkampeerders (meer dan 30 jaar) was dit de tweede camper reis. In 2011 hebben we per camper enkele nationale parken in het zuidwesten van de Verenigde Staten bezocht. Onder andere de Grand Canyon en Bryce Canyon. Onze eerste camper ervaring smaakte echt wel naar méér. Het gemak van rondreizen, verschillende locaties aandoen, je parkeert de camper, sluit de elektriciteit aan, gaskraan open en je bent klaar! Kom daar eens om als tentkampeerder! Zeker als je zoals wij niet het type “buikschuiver-kampeerder” bent. Ook samen hebben we toch wel graag een ruime tent waarin je kunt staan en lekker zitten op makkelijke stoelen. En dan is “verhuizen” van de ene camping naar een volgende toch al gauw een kwestie van een dagdeel op z’n minst.
Na de Amerika reis wisten we dus al gauw: nog een keer met de camper, maar dan in Europa, en thuis voor de deur je eigen spulletjes er in. Vooral je eigen kussens en dekbed mee! We dachten vooraf ook onze eigen kampeerkeuken inventaris te zullen meenemen, maar dat bleek nauwelijks nodig. Oortgiese Camperverhuur levert een zeer complete inrichting mee. Complimenten!
Via Denemarken en een enerverende overtocht Hirtshals – Kristiansand per Fjordline Fjord Cat (storm, althans naar landrot begrippen) kom je van het zacht glooiende heuvelland Denemarken, van het ene op het andere moment in bergachtig land: Noorwegen. Nooit gedacht dat ook het zuiden van Noorwegen al zo bergachtig is. Prachtige, kronkelende en vaak smalle wegen gereden. Maar ondanks de toch wel wat bredere camper (vergeleken met een personenauto) geen probleem. Het is erg rustig op de meeste wegen. Alleen in de omgeving van Bergen en natuurlijk rond Oslo is het drukker. Waarmee we meteen ook zo’n beetje de uiterste hoeken van onze reis aangeven. Na nog een paar dagen aan de Sognefjord (Lærdal) en via Zuid Zweden, zouden we de terugreis Göteborg – Kiel maken met de Stena Line. Met best een beetje kriebels in de buik: zou het weer zo’n onstuimige overtocht worden? Nee, dus! Uiterst comfortabel die Stena Scandinavica. Een waardige afsluiting van een geweldige vakantie. O ja, een vakantie met een vervelende start en een lachwekkend staartje… Hoezo?
Omdat wij wel vaker een auto huren, is de procedure wel bekend: voordat je weg rijdt, loop je met de verhuurder om de auto heen en bekijk je eventuele beschadigingen. Wij dus ook met Joost om de camper heen. Dat hebben ze ook prima geregeld: een boek met foto’s van alle kanten van de camper en daarop aangegeven waar een deukje of krasje zit bij vertrek. Nou, behalve een zeer duidelijke deuk in de deur viel dat alleszins mee. We proberen hem zo te houden, Joost!
Nou nee dus… We waren op de vertrekdag Apeldoorn nog niet uit of Boem! Met de rechter spiegel een verkeerspaaltje geraakt op een stuk weg waar werk in uitvoering was. Je schrikt je rot omdat de spiegel in een klap naar binnen slaat. Wat nu? Doorrijden maar, want het is hier druk, we kijken straks wel. Op de eerste parkeerplaats gekeken: geen krassen langs de zijkant van de camper, maar de spiegel heeft een scheurtje in de kap van 2 centimeter. Verdorie, balen zeg! Een paar dagen later op een camping waar we internet hadden een mail gestuurd aan Oortgiese, met foto van de spiegel. Sorry heren: schade! Per kerende mail bericht van Janno: Beste mensen geen paniek. Dat komt best wel goed met die spiegel. Geen probleem, geniet nou maar van je vakantie.
Afijn, wij het scheurtje in de spiegelkap afgeplakt om te voorkomen dat er water in zou komen… En dan drie weken later lever je de camper weer in. Bij Joost: Hoe ging het? Ja, geweldig, alleen die schade hè! O ja, jullie hadden iets met de spiegel? Laten we maar eens kijken… Joost trekt het plakband eraf en spreekt de gedenkwaardige woorden:
“Oh, dat zat er al! Da’s een ouwe “vriend” van me!”
Alle complimenten over de service van Janno en Joost, die u op deze site leest is volkomen terecht. Alleen jammer dat ze blijkbaar niet allebei alle mail lezen!

Beste heren uit Baak: enorm bedankt voor jullie aandeel in onze geweldige vakantie.
Corry en Bert Ebbe, Apeldoorn

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *