Dave, Carla, Justin & Quinten

Het is september 2017. Omdat onze jongste zoon volgend jaar examen doet mag hij zeggen waar hij naartoe wil op vakantie. Het wordt Stockholm. Superleuke keuze maar dan gaan we wel met de camper! We zijn nog nooit in Zweden geweest dus wat is er nou leuker om het land te leren kennen met een camper. Aangezien we een aantal jaren geleden naar volle tevredenheid een camper hebben gehuurd bij Oortgiese is het vanzelfsprekend dat we dit keer weer voor hun kiezen. Onze oudste zoon van 19 is ook enthousiast over de plannen en besluit mee te gaan. Wat mooi om zo’n reis met het volledige gezin voor te bereiden en te beleven! De nodige woordjes Zweeds werden al snel geleerd en manlief nam het uitzoeken van de route en tolbruggen voor zijn rekening.

Half juli was het dan zover! De camper ophalen was al een feest op zich. Wat een mooie verschijning! Eenmaal thuis was het een beetje improviseren op de parkeerplaats i.v.m. de grootte. Over dwars gestald op twee opritten hadden we heel wat bekijks van de buurt. Na alle buren een blik gegund te hebben moesten we toch maar eens gaan inpakken en inruimen. Dat ging prima, plaats genoeg! De volgende ochtend begon de reis naar Zweden. Als je zoiets voorbereidt dan hoop je toch dat het weer een beetje meezit. In Scandinavië is dat niet zo vanzelfsprekend natuurlijk. Maar wat bleek: Zweden beleefde de droogste en warmste zomer van de eeuw. Wat een mazzel. De dekens die we hadden meegenomen omdat je niet weet hoe koud de nachten zouden zijn, hebben prima dienst gedaan als zonwering. Ook de jassen en lange broeken hebben hun plekje in de camper niet verlaten. Wat is Zweden mooi met al zijn meren en bossen! En mede door een mooie blauwe lucht heeft dat fantastische plaatjes opgeleverd. 2300 foto’s en filmpjes telde de camera.

Ons bezoek aan Stockholm was ronduit geweldig. We vinden het een héle mooie stad met veel gezellige toeristen. We hadden er 2 dagen voor uitgetrokken maar we hebben er 3 dagen van gemaakt. Die dagen hebben we de camper op een camping in de buurt gezet en van daaruit met het openbaar vervoer gegaan. Dat is daar prima geregeld. Voor weinig geld koop je een ov kaart die geldig is voor 24 of 72 uur en je kunt met de bus, trein, metro, tram en diverse pontjes. Écht een aanrader.

Tijdens onze reis in Zweden hebben we diverse keren het dakraam zeer functioneel kunnen gebruiken. Één van onze hoofden stak regelmatig uit het raam. Was het niet voor de maansverduistering of het kijken naar Mars dan wel voor het uitzicht vanaf de camping op de Grote Beltenbrug. Voor de buren vast hilarisch om te zien wanneer we steeds om de beurt als een soort van periscoop te voorschijn kwamen.

Onze rondreis van 3500 km was ontzettend leuk. We hebben genoten op alle campings met bijna alle luxe van thuis in onze geweldige huurcamper van Oortgiese! Eenmaal thuis worden er alweer nieuwe wensen uitgesproken. Noorwegen staat nog altijd hoog op het verlanglijstje…

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *