Peter & Caroline

5 weken Frankrijk – Peter & Caroline

Begin september 2021 hebben we “onze” camper opgehaald bij Oortgiese. Het is een mooie, nieuwe ( 14.000 km op de teller). Het is een grote camper – type 9, Dethleffs en dat is wel even wennen, maar de automaat bevalt daarbij heel goed. En de gebruiksinstructies van Janno zijn duidelijk.

Thuis aangekomen zetten we de camper op de oprit. In korte tijd hebben we onze spullen een plaats gegeven. En we laten onze hond Jua kennismaken met de camper. Hij vindt het interessant en vooral spannend.

Ons plan is om vooral door Frankrijk te reizen en mogelijk ook nog naar Noord Spanje te gaan. Met goede navigatie op de camper, een Michelin boek van Frankrijk, het ACSI boek en de App Campercontact gaan we op reis en kunnen alles flexibel invullen.

Het wordt uiteindelijk een reis van meer dan 5 weken, meer dan 5000 km door Frankrijk, met veel vrijheid. We zijn veel in de natuur, staan op zeer diverse campings (klein, groot, met alleen maar Fransen tot bijna alleen maar Nederlanders en ook eenmaal als enige gast op een “domaine” camping van meer dan 8 hectare). We genieten van de vrijheid, het vele buiten zijn en doen veel indrukken op in Frankrijk die we op eerdere reizen niet hebben opgedaan.

Waar zijn we allemaal geweest? Onze eerste tussenstop is in België in Kasterlee.  Jua is blij dat we stoppen. We genieten van de Belgische gastronomie en een biertje.  Daarna gaan we naar de Franse Atlantische kust en zien vele mooie plaatsen waaronder Criel sur Mer, Honfleur (we rijden uiteraard over de Pont de Normandie en zien de nodige krijtrotsen), Genêts (vlakbij Le Mont St Michel waar we genieten van het uitzicht en in de avond vissers handig gebruik zien maken van het snel opkomende water),  Pornic, La Rochelle, Ile de Ré en Ile de Oléron (mooie plaatsen, stranden, heerlijke vismaaltijden), Pauillac en St Estèphe (waar we heerlijke wijn proeven en kopen) en helemaal in Zuid Frankrijk gaan we naar St Jean Pied de Port en een klein uitstapje naar Spanje (waar we medio september in de regen toch nog de nodige wandelaars van de Camino zien).

Met wat slechter weer in Noord Spanje voor de komende 2 weken besluiten we onze koers te veranderen en we rijden naar de Middellandse Zee. We bezoeken Carcassone, maken een paar hikes in Bize-Minervois, gaan naar Narbonne Plage, zien de 9 sluizen bij Fonseranes vlak bij Béziers waar we ook de Pont Vieux zien.  Daarna rijden we via een mooie route met flinke hoogteverschillen en mooie uitzichten naar Millau. We rijden daarbij ook over unieke Tuibrug over een lengte van 2,5 km over de rivier de Tarn. Vanuit Millau ontdekken we meer van de Cevennen, een regio waar we beiden nog nooit zijn geweest. Vervolgens staat Sommières op de planning, voor we naar Aigues Mortes, Arles ( met café de nuit van Vincent van Gogh), Maussane Les Alpilles ( klein leuk plaatsje met veel restaurants). Daarna zoeken we vrienden op in deze regio waar we ook een nacht verblijven. We zien het aantrekkelijke centrum van Aix en Provence terwijl er markt is. Dat is echt Frankrijk op zijn best. En in de Provence bezoeken we o.a. ook nog Lourmarin, Rousillon (schilderachtig dorp met oker heuvels), Gordes ( uniek historisch dorp zeer knap tegen een berg aan gebouwd).  Om onze reis goed af te sluiten zijn we met een unieke route door al het mooie groen van de Morvan naar de Chablis regio gereisd, om tot slot richting Reims naar het champagne gebied te gaan.  En met zo’n camper kun je natuurlijk best een doosje Champagne meenemen?

Ruim 5 weken en 5000 km verder hebben we met veel vrijheid veel indrukken opgedaan en enorm genoten van Frankrijk. Het inleveren van de camper verloopt net zo vlot als het ophalen. Thea stimuleert ons enthousiasme voor een eventuele tweede reis met camper in Europa.

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *