Peter Stevens

Begin 2021 besloten wij, Netty mijn vrouw, Hans een goede vriend van ons en ik om met een camper een maand door Zweden en Noorwegen te trekken.

Nadat wij op verschillende sites hadden gekeken kwamen wij bij Oortgiese Campers in Baak uit. Deze site zag er prima uit en na één telefoontje hadden wij besloten de camper bij hun te huren.

Thea, een ervaren medewerkster van Oortgiese, nodigde ons uit om de camper te komen bekijken want wij hadden geen ervaring met campers en wilde een ruime camper waarbij wij onze privacy hadden.

De keus was gevallen op de grote type 11 omdat Hans een ruim 2-persoonsbed voorin had en wij een 2-persoons slaapkamer die met een schuifdeur dicht kon dus privacy genoeg.

Onze vertrekdatum was pas 3 juni 2022, maar wij reserveerden de camper wel al om teleurstelling te voorkomen.

Op vrijdag 3 juni 2022 mochten wij hem officieel pas om 15.00 uur ophalen maar omdat wij die dag nog naar Denemarken wilde rijden, ivm de ferry de volgende dag, kreeg ik van Thea een paar dagen voor vertrek een telefoontje dat zij alles had gedaan om ons de camper toch nog vroeger mee te kunnen geven.

Op de vertrekdatum kregen wij een uitvoerige uitleg van Thea over alle bijzonderheden van de camper en hierna konden wij onze spullen uit de auto’s overladen in de camper en werden onze auto’s door hun in een overdekte hal geplaatst. Van Thea kregen wij nog een fles wijn mee voor onderweg.

Voor mij, als gepensioneerd buschauffeur, was het rijden geen enkel probleem maar voor Hans was het de eerste dag wel even wennen, tenslotte is de camper 2,35 mtr, breed en met de fietsendrager bijna 8 mtr. lang, maar ook Hans had het gauw in de vingers.

Diezelfde avond kwamen wij om half 11 aan op onze eerste overnachting in Kolding (Dm)

Om de volgende ochtend vanuit Frederikshaven de boot te kunnen nemen naar

Göteborg (Zw).

Om U een heel verslag van een maand te besparen wil ik een paar dingen vertellen.

Stockholm (Zw) is een prachtige stad om te bezoeken, van hieruit gaat er een snelweg naar Finland. Dit noemen ze een snelweg maar als u 5 auto’s tegelijk ziet dan is het druk.

Verder in Noorwegen zijn er wegen die beginnen als 2-baans maar steeds smaller worden en een probleem kunnen worden als men een vrachtwagen tegenkomt. Dan moet men wel achteruit kunnen rijden met zo’n brede camper.

Wat wij met deze brede camper wel hebben gereden is de prachtige Trollstigen, een smalle weg met elf haarspeldbochten, maar zeer spectaculair met een geweldig uitzicht en boven een prachtige waterval.

Bij Andalsnes gaat er een trein dwars door een vallei naar Dombas maar omdat deze trein al vol was zijn wij deze route gaan rijden met de camper wat achteraf veel mooier is omdat je kan stoppen en foto’s kan maken wanneer je wilt.

Ook de berg Dalsnibba is zeker een aanrader maar ook hier gaat het steil omhoog met haarspeldbochten. Toen wij er waren reden wij tussen wanden van sneeuw. Ook spectaculair.

Deze camper was nog geen 1 jaar oud, is vrij zwaar, met alle spullen, 3 volwassen en 3 elektrische fietsen achterop gaat hij algauw over de 3600 kilo, hou hier wel rekening mee, in de schoonwatertank kan 120 ltr. water maar heeft men, zeker de eerste 2 dagen niet nodig, 30 ltr. is dan genoeg dit scheelt in gewicht.

Deze camper heeft een vermogen van 150 pk wat weinig lijkt maar is ruim voldoende om de hoogste berg op te rijden en met de motorrem af te dalen. De stoelen zitten fantastisch voorin. Netty zat aan de tafel met wegenkaart en dagboek bij te houden maar had van huis wel 2 kussentjes meenomen om in haar rug te zetten en die had ze wel nodig.

Zeker oppassen met de ongelijke vloer, 2x een opstapje waar je ’s nachts nog wel eens wat van kan merken als je niet oplet.

Neem wel een opstapje mee om de camper in of uit te komen, vooral als de camper op de een keg staat kan de instap wat hoog worden voor de ouderen of mensen die moeilijk ter been zijn.

De laatste dag moesten wij de camper voor 10 uur inleveren, maar omdat wij de schoonmaakkosten hadden afgekocht voor € 150,00 konden wij hem zo inleveren en dat is na een maand en 7200 km later toch wel erg fijn, alleen het toilet moest geleegd zijn.

Omdat wij voor 10 uur inleveren wel erg vroeg vonden hebben wij de laatste nacht in Osnabrück overnacht, hiervandaan was het nog maar 1 uur en 40 minuten rijden naar Baak.

Bij de fa. Oortgiese Campers stonden onze auto’s al buiten op ons te wachten en kwam wederom Thea ons, bijna met open armen, tegemoet met een doosje chocolaatjes als welkom.

Wat zeker het vermelden waard is, is dat de borg van € 1000,00 na controle van de camper binnen 1 week teruggestort is geworden.

Wij hebben enorm genoten van de prachtige reis en zeker ook van de prachtige camper.

De fa. Oortgiese Campers is zeer betrouwbaar, met prachtige, jonge campers.

Afz: Peter Stevens

       Hoofddorp 

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *