Petro, Astrid en Sven (14)

Na een aantal jaren in Noorwegen op vakantie te zijn geweest in bungalows, werd het dit jaar Noorwegen met de camper. Voor ons de eerste keer in een camper, sterker nog de eerste keer op campings. De belangrijkste reden daarvoor was dat mijn vrouw graag fotografeert en het Fjordengebied en Zuid-Noorwegen hoog op de verlanglijst stonden. Daar vonden we geen passende rondreis en dus ontstond al snel het idee om dan zelf rond te reizen met een camper. Na wat avondjes googlen en rondneuzen op websites uitgekomen bij Oortgiese Camper Verhuur. Waarom? Goede website, vrijwel nieuwe campers, en last but not least, goede prijzen. We hebben de camper uiteindelijk voor 4 weken gehuurd. Dat gaf ons beginnende camperbewoners even de tijd om hem rustig in te pakken en op het einde ook weer rustig uit te pakken en schoon te maken. Maar dat gaf zeker ook ruimte om ruim 3,5 week door Noorwegen en Zweden/Denemarken te toeren.

winkens1-e1409573707952Op de avond dat Nederland uiteindelijk tegen Argentinie met strafschoppen verloor :-((, de camper opgehaald. Een goede, gedetailleerde uitleg van Joost want het was voor het eerst. Boekjes erbij, camperboeken erbij, goede uitleg over watersystemen en toiletsysteem. En ook later snel reacties op vragen per mail of per telefoon. Dat geeft je als klant een goed gevoel. je kunt er met vragen gewoon terecht. Flesje wijn mee voor onderweg (met dank, die hebben we aan de haven in Landskrona (Zweden) gedronken) en off we go.

We zijn via Noord Duitsland en Denemarken over de brug naar Zuid-Zweden gereden. Het zoeken van camperplaatsen was in eerste instantie even wennen voor ons. Ik had daarvoor overigens naast de boeken die in de camper liggen, een mooie app op mijn Ipad, de Camper-contact app. Voordeel daarvan vonden wij dat je meteen (zeer recente) recensies leest en dus op voorhand een betere indruk krijgt van de camping. Ook staan de prijzen vermeld dus je weet op voorhand of en welke kosten gemoeid zijn met je keuze. De eerste 2 dagen kamperen bij een boer en aan haventjes langs de kust. Daarna meer gezocht naar campings met combinaties voor caravans, tenten en campers en dat is uitstekend bevallen. Na een paar dagen ben je gewend en let je meer op de borden langs de weg. Daar staan campings aangegeven, kun je meteen zien of er ook campers welkom zijn (en of ze faciliteiten hebben) en zoek je de camping in de buurt van waar je net bent. Dat werkt overigens prima in Noorwegen. Weinig vaste plaatsen dus weinig mogelijkheid om te reserveren maar wel “pick a place as you come” en dus goede mogelijkheden om mooie plekjes zelf uit te zoeken en daar te gaan staan.

Wennen (voor ons) was dat je een vakantie anders moet plannen. Met huisjes rijd je naar een locatie en bezoekt van daaruit met je eigen auto verschillende leuke attracties/dorpjes/locaties in de buurt. Met de camper kan dat ook maar moet je zeg maar naar en bij die locaties plannen en zo je route samenstellen. Als de camper eenmaal staat pak je hem niet zo makkelijk weer in om even een dorpje verder naar een restaurant te gaan. Ja ja, dat weet je van te voeren wel (is ook geen kritiek, maar een ervaring) maar was voor ons in de camperpraktijk wel even wennen.

Al met al een schitterende vakantie gehad. De zuidelijke delen van Noorwegen met onder meer Risør, Mandal (Sjøsanden camping, prachtig) Lindesnes, Stavanger, Preikestolen, Røldal, Bergen, Geipne (gletsjers), Geiranger uitgebreid bezocht en vooral genoten. Van de omgeving maar vooral ook van de mogelijkheid om te stoppen waar je wilt en heerlijk te lunchen in de natuur aan meertjes, bij gletsjers of gewoon op een andere leuke plek. Het hielp daarbij overigens dat de zomer van 2014 voor Scandinavische begrippen warm was. Een beetje zon maakt een mens al vrolijk bij het opstaan.

Overigens was die warmte (we hebben dagen met 35graden gehad en dat in Scandinavie!) in de camper weer geen probleem. Overdag leef je buiten en plan je activiteiten. Later op de dag koelde het af en als je de camper dan goed doorluchtte, kon je ‘s avonds prima slapen.

Na 3 weken de terugreis beginnen en via leuke vissersdorpjes in Zweden weer over de brug bij Malmø-Kopenhagen terug naar Nederland. Daar nog in Nyborg op een werkelijk schitterende camping gestaan met uitzicht op de brug.
En ja, dan is het toch echt om. Camper gepoetst en weer netjes terug gebracht. Ook nu weer goed geholpen door Joost. We hebben samen alles opgenomen en afgehandeld.
Bleek dat ik met de stang van de luifel de zijkant licht beschadigd had. Joost heeft dat netjes laten zien, toegelicht wat er dan moest gebeuren en het is later op een correcte manier afgehandeld met de terugbetaling van de borg. Ook hier voel je je als klant serieus genomen en niet afgezet. Geeft trouwens ook aan hoe zuinig ze zelf zijn op de auto’s. Kleine beschadigingen worden gerepareerd zodat ook de volgende gebruiker of een eventuele nieuwe eigenaar gewoon een op en top voertuig meekrijgt.

Ik weet niet of wij volgend jaar weer met een camper gaan , de auto en huisjes/hotels bevalt ons net zo goed. Maar dat ligt dan zeker niet aan de service van Joost en Janno. Daar stuur ik mensen naar toe als ze een camper willen huren en hoop (verwacht) dat ze dan net zo goed geholpen worden als wij.

door Janno Maljers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *